EMDR

Kennisbank: EMDR

Wat is EMDR?
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en het is een behandelmethode bij psychische problemen, die veel wordt toegepast. Een Amerikaanse psychologe, Francine Shapiro, beschreef de therapie voor het eerst. Sinds eind jaren 80 heeft EMDR zich ontwikkeld tot een volwaardige en bewezen methode bij het verwerken van trauma’s, angststoornissen en het Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS). Tijdens EMDR laat de therapeut de cliënt oogbewegingen maken, terwijl hij of zij de cliënt vragen stelt over de schokkende gebeurtenis. De therapeut forceert oogbeweging door zijn of haar vingers zo’n 25 centimeter voor het gezicht van de cliënt heen en weer te bewegen. De therapeut kan in plaats van oogbewegingen ook een koptelefoon bij de cliënt opzetten, met afwisselend het afspelen van een geluidje in het linker- en dan weer in het rechteroor. Ook afwisselend tikken op de knieën is een mogelijke methode. Door deze stimulatie wordt het werkgeheugen gestimuleerd en gaat het brein van de cliënt aan de slag met het verwerken van de traumatische gebeurtenis.

Voor wie is EMDR geschikt?
EMDR is een zeer geschikte therapie voor mensen die verwerkingsproblemen hebben. Heb je ooit een schokkende, pijnlijke of beangstigende situatie meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt? Beleef je de heftige gebeurtenis bijvoorbeeld telkens opnieuw? Dan heb je misschien wel last van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Bij PTSS kan EMDR zeer effectief zijn.

Bij welke klachten is EMDR geschikt?
EMDR is geschikt bij verschillende psychische problemen en verwerkingsproblemen na een heftige of traumatische gebeurtenis. Je kunt denken aan:

  • een ziekte of verwonding
  • een paniekaanval, hyperventilatieaanval
  • een (auto)ongeval
  • verlies van je baan of verlies van een geliefde
  • een overval
  • mishandeling of getuige van mishandeling of geweldincident
  • (seksueel) misbruik
  • PPTS (Posttraumatisch Stress Syndroom)

 Wat gebeurt er tijdens een behandeling met EMDR bij Deep In Motion?
Je wilt vast graag weten hoe EMDR werkt en wat er gebeurt tijdens een behandeling. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe EMDR-sessie bij Deep In Motion werkt:

  • Ik zal je vragen om terug te denken aan de gebeurtenis die jouw klachten veroorzaakt: van de beelden, de gedachten tot aan de gevoelens, ik wil dat je dit allemaal toelaat;
  • Daarna zal ik opnieuw vragen om in gedachten naar de traumatische gebeurtenis te gaan, waarna ik begin met de afleidende stimulus. Meestal gebruik ik hiervoor mijn hand die ik heen en weer beweeg voor jouw ogen.

Deze stappen doorlopen we meerdere keren. Alle stappen bij elkaar noemen we een set. Tussen elke set volgt een korte pauze. We herhalen de stappen net zo lang tot de negatieve lading van de gebeurtenis afzwakt en geen emotionele overreactie meer oproept. Tijdens de EMDR-behandeling zal ik vragen welke gedachten en gevoelens naar boven komen. Dit brengt weer een nieuwe stroom aan gedachten en herinneringen teweeg. De combinatie van terugdenken en handbeweging zorgt dat je uiteindelijk niet meer zulke heftige emotionele reacties hebt als je terugdenkt aan de heftige gebeurtenis. Natuurlijk voel je er nog wel dingen bij, maar je kunt alle gedachten en gevoelens die je ervaart beter aan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Hypnotherapie

Kennisbank: hypnotherapie

Wat is hypnose?
Hypnose is een diepe prettige ontspanning waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent. Het lijkt een beetje op dagdromen. Je hoort en neemt je omgeving wel waar, maar het gaat allemaal een beetje langs je heen. Je kunt het ook vergelijken met zo verdiept zijn in een prachtig boek of film, dat je je even minder bewust bent van je omgeving.

Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij gebruik gemaakt wordt van trance. Trance is een toestand van diepe ontspanning en geconcentreerde aandacht, waarbij het denken meer naar de achtergrond gaat en de aandacht naar binnen gericht kan worden. Hierdoor wordt toegang tot het onbewuste mogelijk.

Waarom zou je kiezen voor hypnotherapie?
Hypnotherapie brengt je in contact met jouw onderbewuste. Hierdoor leer je belemmerende overtuigingen los te laten en nieuwe inzichten op te doen. Je krijgt toegang tot onverwerkte emoties of weggestopte pijn. Zo kun je eindelijk die negatieve gevoelens verwerken en je hulpbronnen aanboren. Je komt in verbinding met je innerlijke kracht. Ook kan hypnose een goede weg zijn naar het leren van nieuw gedrag. Je leert om bewustere keuzes te maken en je individualiteit te laten spreken. Hypnotherapie biedt een positief resultaat in een korte tijd.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?
Hypnotherapie is geschikt voor mensen met psychische en psychosomatische klachten. Vaak wordt hypnotherapie gecombineerd met de behandeling bij een arts of medisch specialist.

Bij welke klachten is hypnotherapie geschikt?
Bij de volgende klachten is hypnotherapie geschikt:

  • Angsten en fobieën
  • Burn-out
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Het verwerken van trauma’s
  • Hyperventilatie
  • Neerslachtigheid en depressie
  • Nervositeit en stress
  • Psychosomatische klachten, bijv. maag­- en darmklachten
  • Seksuele problemen
  • Slaapproblemen

Meer weten over hypnotherapie of een afspraak maken? Neem snel contact op met Désirée.

Klik hier voor het contactformulier

Innerlijk kindwerk

Kennisbank: innerlijk kindwerk

Bij innerlijk kindwerk ga je samen met Désirée contact maken met je innerlijke kind. Dit is een deel van ieder mens dat stamt uit de tijd dat je nog kind was. Als je iets hebt meegemaakt als kind dat heel onprettig of traumatisch was, kan je daar in het heden last van hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer verbinden met je spontaniteit, humor, speelsheid, creativiteit of vermogen om te genieten. Met innerlijk kindwerk gaan we de oorzaak van deze blokkade(s) opsporen en oplossen. Door het gewonde kinddeel te ontdekken en te verwerken, kom je weer in verbinding met je kwaliteiten uit je kindertijd.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Mind Eye Power

Kennisbank: MEP

(Mind Eye Power)

Wat is MEP (Mind Eye Power)?
Mind Eye Power is een behandelmethode, die verwant is aan EMDR. Bij EMDR kan de therapeut gebruikmaken van geluiden of tikjes op de knieën. Bij MEP focust de therapeut zich op het laten bewegen van de ogen van de cliënt. Zo worden er als het ware nieuwe connecties gemaakt in het brein, omdat het brein informatie sneller gaat verwerken. Hetzelfde gebeurt als je in je REM-slaap zit.

Wanneer is MEP geschikt? MEP wordt toegepast bij:

  • Faalangst of sociale angst
  • Negatieve emoties en gevoelens die overheersen (bijvoorbeeld stress, verdriet, schuld en schaamte)
  • Belemmerende gedachten
  • Onverwerkte emoties
  • Verslaving en destructieve leefgewoontes (roken, overmatig eten

Net als bij EMDR zorgt de techniek van Mind Eye Power ervoor dat je een trauma of belemmeringen in jouw gedrag kunt verwerken. Wil jij meer informatie over MEP of andere behandelingen? Désirée helpt je graag.

Heb je vragen over dit onderwerp?

NLP

Kennisbank: NLP

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kent heel veel verschillende toepassingen. Een van de dingen waar NLP zich vaak op richt is communicatie. Het gaat dan vooral om de communicatie met jezelf. Met NLP krijg je als het ware een gereedschapskist aangereikt, met allerlei gereedschap erin. Met dit gereedschap leer je effectiever te communiceren.

Iedereen kleurt de wereld op een bepaalde manier in, vanuit de eigen waarneming. Via NLP leer je om dit anders aan te pakken. In plaats van situaties (negatief) in te kleuren, leer je om je eigen hulpbronnen en kwaliteiten in te zetten. Zo ontdek je dat je meer in je hebt dan je denkt en dat het verleden jou niet bepaalt, maar er alleen is om van te leren. NLP richt zich op het ‘nu’ en op de toekomst.

Heb je vragen over dit onderwerp?

PTSS

Kennisbank: PTSS

Wat is PTSS?
PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. PTSS ontstaat ongeveer bij 1 op de 10 mensen die een schokkende gebeurtenis meemaken. Natuurlijk maken heel veel mensen in hun leven wel eens iets heftigs mee, waarna ze korte tijd last hebben van stress. Gelukkig lukt het de meeste mensen om zo’n ervaring te verwerken. Maar soms lukt dit niet en blijft iemand last houden. Een arts kan dan de diagnose PTSS stellen. Dit gebeurt met de DSM-IV, het diagnosesysteem voor psychische klachten. Bij PTSS kiest de therapeut vaak voor EMDR.

Ben jij op zoek naar een goede EMDR-therapeut? Aarzel dan niet en maak een afspraak met Désirée.

Maak een afspraak met Désirée.

Regressietherapie

Kennisbank: regressietherapie

Wat is regressietherapie?
Tijdens regressietherapie gaan we terug naar ervaringen van vroeger die je niet goed hebt verwerkt. Alles wat je ooit hebt meegemaakt, wordt opgeslagen in het onbewuste deel van onze hersenen. Tijdens regressietherapie gaan we terug in de tijd en krijgen we belangrijke informatie uit het verleden naar boven. Hierdoor word je je bewust van momenten die bepalend zijn geweest voor hoe je je in het heden gedraagt of voelt. Denk aan bepaalde keuzes die je wel of juist niet hebt gemaakt.

Wat heb je aan regressietherapie?
Vaak vormen de dingen die je hebt meegemaakt onbewust een belemmering in het heden. Door regressietherapie gaan we op zoek naar ‘defining moments’: zowel positieve als negatieve. Zo vind je niet alleen je belemmeringen terug en kun je die verwerken, maar ook vind je de momenten terug die een stuwende kracht zijn geweest in jouw leven. Zo kun je je kracht en energie hervinden.

Heb je vragen over dit onderwerp?

RET

Kennisbank: RET

Rationeel-emotieve therapie (RET) veronderstelt dat het verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden. RET gaat ervan uit dat mensen altijd de keuze hebben om vastgeroeste patronen te doorbreken. Het idee is dat het niet de problemen zelf zijn die het ons lastig maken, maar dat het de manier is waarop we tegen deze problemen aankijken.

Bij RET spelen de letters ABC een grote rol: Aanleiding, Bril, Consequentie. Er gebeuren constant dingen in je leven (A) en dat heeft gevolgen (C) voor hoe je je voelt. Je zou in ieder geval denken dat het zo werkt. Je maakt iets negatiefs mee (je wordt bijvoorbeeld ontslagen) (A) en daar voel je je rot over (C). Maar het is niet de gebeurtenis zelf die zorgt dat je je rot voelt, maar de bril waarmee je naar die gebeurtenis kijkt (B).

Met RET gaan we werken aan de bril waardoor jij naar de dingen kijkt. We gaan een andere bril opzetten, of een bril met mildere glazen, zodat je realistischer of milder naar gebeurtenissen gaat kijken (B). Je gevoel wordt dan ook milder of positiever (C) . RET kan wel confronterend zijn, je ontdekt dat je zelf anders naar de dingen moet leren kijken.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Voice Dialogue

Kennisbank: Voice dialogue

Wat is Voice Dialogue?
In de jaren 70 ontwikkelden Hal en Sidra Stone deze behandelmethode gebaseerd op de psychologische theorie van de verschillende ‘Ikken’. Deze theorie komt bij het gedachtegoed van Jung vandaan. Het idee is dat je persoonlijkheid is opgebouwd uit verschillende ‘ikken’: innerlijke stemmen of subpersonen. Tijdens Voice Dialogue ga je in gesprek met je verschillende ikken.

We gaan op zoek naar de ‘ik’ in jou die we het beste kunnen aanspreken. Dit is de ‘ik’ die jou kan helpen bij het werken aan een bepaald thema of probleem. Als jouw therapeut zal ik vragen stellen aan deze ik: waar komt hij of zij vandaan, wat is de motivatie en manier van denken, hoe voelt deze ik zich en hoe handelt deze ik? Belangrijk is dat dit altijd op een respectvolle, uitnodigende manier gaat, zonder te oordelen.

Ik zet de Voice Dialogue-methode vaak in met hypnotherapie, EMDR en RET.

Ben jij klaar voor onverwachte ontmoetingen met jezelf?

Maak dan een afspraak met Désirée.
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google